Kannattaako ulkovalaisimeen vaihtaa pelkkä LED lamppu?
Tarvitseko apua taloyhtiösi valaistuksen uudistamisessa?
Ulkovalaisin tarkoittaa taloyhtiön piha-alueella olevia pylväsvalaisimia, seinävalaisimia, numerovalaisimia ja roska- ja autokatostenvalaisimia.
Näihin valaisimiin on olemassa muutama erilainen ratkaisua, jotka ovat joko uuden LED-moduulin asennus, LED-lampun vaihto tai kokonaan uuden LED-valaisimien vaihtaminen. Tässä artikkelissa kerron milloin LED-lamppu on oikea ratkaisu.
Yleinen suositus on ettei vanhoihin valaisimiin tulisi vaihtaa uusia LED-lamppuja vaan vanhat valaisimet tulisi korvata uusilla LED-valaisimilla.
Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa. Se mikä yllä mainituista vaihtoehdoista on järkevin, tulisi sinun ymmärtää muutamat perusasiat:
Mitä huomioida LED-lamppujen vaihdon kanssa ulkovalaisimiin?
Ensimmäinen asia on, että valaisimen valonjako-ominaisuudet muuttuvat. Uusi LED-lamppu on rakenteeltaan erilainen, jolloin valaistustekniset ominaisuudet poikkeavat. Tämä tarkoittaa sitä, että valaisimen ei välttämättä toimi enää valon suuntauksen ja määrän osalta sillä tavalla kuin se alun perin on suunniteltu.
Vääränlainen LED-lamppu voi olla yli- tai alimitoitettu valoteholtaan, joka voi johtaa siihen, että valaistus joko häikäisee tai piha-alueella on liian pimeää. Kumpikaan näistä ei ole toivottu lopputulos. Valaisimiin on myös useimmiten tehtävä muutostöitä, joka vaatii aina sähkömiehen.
Erinomaisena kohteena LED-lampuille voidaan pitää vanhoja erikoisvalaisimia, joiden vaihto vastaaviin uusiin tuotteisiin ei ole mahdollista ja valaisimen ulkomuoto halutaan säilyttää arkkitehtonisista, historiallisista tai kaupunkiluvallisista syistä.
Näissä tapauksissa valaisimen valonjako-ominaisuuksiin tulee kiinnittää riittävästi huomioita korvaavia ratkaisuja suunniteltaessa ja toteuttaessa.
Kaikesta huolimatta. LED-lamppuja silti asennetaan vanhoihin valaisimiin. Jos taloyhtiö haluaa näin toimia niin varmista seuraavan listan kolmen asian olevan kunnossa.
1.Valaisimen suojakuvun kunto?
Koska valaistuksen tärkein tehtävä on tuoda lisää valotehoa valaistavaan tilaan, ensimmäinen asia, johon kiinnitetään huomiota, on suojakuvun kunto.
- Onko kuvussa pinttynyttä likaa, joka ei lähde irti?
- Onko kupu kellastanut?
- Onko kupu ehjä?
Suojakuvun kunnon puolesta voidaan asentaa LED-lamppu, mikäli kupu saadaan puhdistettua kirkkaaksi, se on täysin ehjä, eikä se tunnu näyttävän merkittävästi kellastuneelta.
Kannattaako valaisimeen harkita uuden kuvun ostamista, jos vanha on huonossa kunnossa? Osaan valaisimista on saatavilla uusia kupuja ja osaan taas ei. Asiantunteva taloyhtiövalaistusten toimittaja kykenee kertomaan sinulle onko kuvun vaihto vanhaan valaisimeen järkevää vai ei tai onko varakupuja mahdollista saada.
2.Valaisimen tekniikan kunto?
- Valaisimen ikä?
- Onko lampun kanta ehjä
- Onko valaisimen heijastin ehjä?
Lampun kanta on hyvä olla ehjä. Vanhat lampunkannat saattavat myös murtua lampun vaihdon yhteydessä. Kannan vaihto tuo lisäkustannuksia LED-lampunvaihdon yhteydessä ja näitä kustannuksia on hankala ennakoida. Pelkkä uusi kanta ei kovin suuri kustannus ole mutta varaosien tilaaminen, hakeminen ja asentaminen sen sijaan on.
Valaisimen heijastimeen pätee myös samat säännöt kuin uuteen kupuun. Heijastaminen on oltava ehjä. Toki niitä varaosina on mahdollista saada mutta ajankäyttö niiden etsimiseen ja hinta usein nostavat kustannukset sen verran korkeiksi, ettei siinä ole järkeä.
3.Mitä valaistukselta halutaan?
Jos halutaan lisää valaistusvoimakkuutta, LED lampun-vaihto pylväsvalaisimeen tuo usein hieman lisäävalotehoa. Normaalisti puhutaan noin 20 – 50% noususta.
Tähän vaikuttavat tekijät ovat heijastaminen ja kuvun kunto ja milloin nykyinen valonlähde on vaihdettu (valoteho vähenee käytön myötä).
Lisää valoa usein saadaan mutta nousun lisäys harvoin on merkittävä. On myös mahdollista, että valaistus ylimitoittuu liian tehokkaalla ja tämänkään jälkeen lopputulos ei ole hyvä.
Jos halutaan huoltovapautta ja pitkää käyttöikää kannattaa miettiä tarkkaan pelkkien lamppujen vaihtoa. LED-lamppu toki kestää pidempään kuin nykyiset perinteiset lamput. Kyse on aina väliaikaisratkaisusta, joka antaa nykyiselle valaistukselle lisäaikaa.
Jos halutaan pelkkiä energiansäästöjä niin näitä kyllä saadaan. Säästöt ovat suuruusluokkaa 40 % – 70 % riippuen minkä nykyinen lamppu on ja mitä sinne vaihdetaan tilalle.
Jos valaistukselta halutaan pitkää käyttöikää, maksimaalisia säästöjä ja mukavampaa ja turvallisempaa asumista, silloin LED-lampun vaihdot eivät usein ole paras vaihtoehto. Täytyy kuitenkin muistaa, että osaan taloyhtiön valaisimista voidaan uusia lamput ja osaan uudet LED-valaisimet. Tässä sinua parhaiten auttaa asiantunteva taloyhtiöiden valaistustoimittaja.
Yhteenveto voidaan sanoa seuraavaa:
Jos LED-lamppu kaikesta huolimatta halutaan asentaa vanhaan valaisimeen, milloin sen voi tehdä?
Valaisimen kupu ja tekniikka on oltava hyvässä kunnossa
On valittava mahdollisimman laadukas LED-lamppu
Uuden LED-lampussa on oltava juuri oikea valoteho ja valonjako ominaisuudet
Tiedä tarkkaan mitä teet kun lähdet vaihtamaan taloyhtiön valaisimiin LED-lamppuja