Asunnon hinta-arvio

asunnon hinta-arvio

Ennen asuntosi myyntiin laittamista sinun kannattaa pyytää asunnon hinta-arvio esimerkiksi kolmelta eri kiinteistönvälittäjältä. Näin et alihinnoittele asuntoasi. Tämän myötä saat todennäköisemmin asunnostasi sen ansaitsevan arvon ja asunnon myynti onnistuu nopeammin.

Jos taas ylihinnoittelisit asuntosi, kiinnostuneita ostajia ei kävisi asuntonäytöillä, sillä kohde ei olisi heidän mielestä sille asetetun hinnan arvoinen. Tämä johtaa yleensä myös siihen, että kohde saattaa olla alueesta riippuen useita kuukausiakin myynnissä ja kohdetta olisi haastava myydä edes muutoksia tekemällä. Toki uudelleen myyntiin laittaminen suosituimpiin portaaleihin, kuten Etuoveen, Oikotielle ja Toriin kohteelle oikeasti sopivaan hintaan toisi todennäköisesti kaupat vielä myöhemminkin. Kunhan asunto on hintaan suhteutettuna järkevällä sijainnilla. Ainakin sellaiset ihmiset voisivat kiinnostua asunnosta, jotka eivät ole nähneet sitä aikaisemmin. Myös tietysti sellaiset ihmiset, jotka ovat tarkkailleet kohdetta jo aikaisemmin ja odottaneet kohteen mahdollista hinnan pudottamista.

Kiinteistönvälittäjä hinta

Asunnon arvon arviointi kannattaa pyytää esimerkiksi kolmelta välittäjältä lähinnä juuri hinnoittelun takia. Kolme asuntoarviota antaa realistisemman kuvan hinnasta ja näin onnistut kohteesi hinnoittelussa. Kun onnistut asuntosi hinnoittelussa, kaikki muu kiinteistönvälitykseen liittyvä on helpompaa. Pyytäessäsi useamman asunnon hinta-arvion pääset vertailemaan myös, millaisella palvelualttiudella kukin välittäjä sinua palvelee.

Jos et ole täysin itse hoitamassa myyntiä, on tärkeä päästä tutustumaan eri välittäjiin, jotta osaat valita sinulle sen oikean välittäjän. Jos sinulle suositellaan yksittäistä välittäjää, voi suosittelu perustua esim. ystäväsi kokemukseen tietystä välittäjästä. Jos ystäväsi on käyttänyt useampia välittäjiä vuosien varrella, on suositus huomattavasti parempi. Jos hän taas on myynyt vain vaikkapa kaksi asuntoa käyttäen molemmissa samaa välittäjää, ei tämä välittäjä välttämättä ole se paras vaihtoehto. Vaikka hyvin saattaakin olla. Joka tapauksessa jutellessasi useamman sinulle suositellun välittäjän kanssa, onnistut palvelun valinnassa varmemmin.

Ystävien ja tuttujen suosituksien lisäksi kannattaa katsoa välitysliikkeiden saamia arvosteluita Googlesta ja Facebookista. Yleensä hyvin työnsä tekevät kiinteistönvälittäjät keräävät myös paljon hyviä aitoja arvosteluita tileillensä. Hyviä välittäjiä suositellaan mielellään muillekin.

Vertaile välityspalkkioita

Kun olet päässyt vertailemaan useampia välittäjiä ja välityspalkkioita. Seuraavaksi on valinnan vuoro. Välityspalkkioiden hinnoissa on todella paljon eroja. Esimerkiksi Koti Vaihtoon LKV:n edullinen välityspalkkio on aina vain 1 %. Oli asunto sitten kerrostalohuoneisto, rivitalokoti, omakotitalo, erillistalo, luhtitalo tai mikä muu tahansa, on välityspalkkio aina sama edullinen 1 %. Minimipalkkiokin on ainoastaan 2000 euroa.

Useimmilla muilla välitysliikkeillä välityspalkkio on helposti 3–4 % asunnon velattomasta kauppahinnasta ja minimipalkkiokin on usein vähintään 3000 euroa. Kannattaa harkita siis tarkkaan, mistä palvelun ostaa. Jos ajatuksena on myydä asunto käyttäen kiinteistönvälittäjää myynnissä.

Asunnon myyntiaika

Tällä hetkellä asunnon myyminen ei ole mikään suuri ongelma, ja asunnot käyvätkin todella nopeasti kaupaksi. Varsinkin hyviltä sijainneilta, kuten suurimpien kasvukeskuksien välittömästä läheisyydestä. Vaikka kauppa käykin hyvin, on näilläkin alueilla kiinteistönvälittäjän käyttäminen usein todella järkevää. Välittäjä tuo turvaa niin ostajalle kuin myyjällekin. Mitä vanhempi asunto tai mitä enemmän vikoja asunnossa saattaisi olla, sen järkevämpää välittäjän käyttäminen riskin minimoimiseksi on. Välittäjä ottaa kauppojen tekemisestä aina suuren vastuun, joka turvaa niin myyjän kuin ostajankin selustaa.

Useimmat asunnon ostajat myös ostavat mieluummin välittäjältä, kuin itsemyyjältä. Jollei myyjä satu olemaan todella hyvä tuttu tai kaveri. Vaikka siis uskot, että voisit helposti myydä oman asuntosi, kannattaa tänä päivänä käyttää välittäjää siitäkin syystä, että välittäjän myymä kohde luo enemmän ammattimaisuutta ja kerää helposti enemmän kiinnostuneita sekä parhaimmassa tapauksessa asunnostasi aletaan jopa kilpailemaan. Välittäjän käyttäminen kannattaa lisäksi myös siitä syystä, että saatat välttyä suureltakin määrältä työtä, eikä asunnon myymisestä tule painajaismaista jännitysnäytelmää.

Samankaltaiset artikkelit